Az alap szint tanfolyamai

Az alap szint tanfolyamai belépő szintű tanfolyamok, ami azt jelenti, hogy ide teljesen kezdők is jelentkezhetnek.

 

SZIKLAMÁSZÓ 1 (SZM1)
A tanfolyamon az egy kötélhosszas, biztonságosan kiépített sziklamászó utak mászásához szükséges tudásanyagot sajátítjátok el. A tanfolyamon megismeritek a sziklamászáshoz szükséges felszerelést, a felszerelési tárgyak szakszerű használatát. Megismerkedtek alapvető sziklamászó mozgásformákkal, megtanuljátok a szükséges csomókat és a sziklafalakban található, fix biztosítási pontok használatát. Megtanultok biztonságosan ereszkedni kötélen. A tanfolyam alatt jól biztosított, nem túl nehéz sziklamászó utakat másztok, egymást kötéllel biztosítva.

A tanfolyam időtartama 5 gyakorlati nap (40 óra) és 5×45 perc elméleti alkalom. Az oktatás helyszíne lehet belföldi és külföldi sportmászóhely egyaránt, amelyet a szervező hegymászóklub vagy az oktatód jelöl ki. Az oktatód legfeljebb 4 hallgató oktatásával foglalkozhat, ennél nagyobb létszámú tanfolyam az oktatás színvonalának rovására megy. A tanfolyam végén a teljesítményedet az oktatód, vagy igény esetén egy külső vizsgabiztos értékeli. Az így szerzett minősítés a hallgatói okleveledre is rákerül.
SZIKLAMÁSZÓ 2 (SZM2)
A tanfolyamon középhegységi jellegű, több kötélhosszas, sportmászó utak teljesítéséhez szükséges technikákat oktatjuk. Mivel hazánkban oktatásra alkalmas helyen és számban nem találhatóak több kötélhosszas sziklamászó utak, így az SZM2 tanfolyam helyszíne kizárólag külföldi mászóhely lehet. A tanfolyam javasolt időtartama minimum 5 gyakorlati nap (40 óra) és 5×45 perc elméleti alkalom. Az SZM2 tanfolyam feltételezi és elvárja az SZM1 tanfolyam anyagának biztos ismeretét és egy meghatározott számú út előzetes teljesítését, elölmászásban. Az oktató legfeljebb 3 hallgató oktatásával foglalkozhat az SZM2 tanfolyam keretén belül. A tanfolyam végén a hallgató teljesítményét az oktatója vagy igény esetén egy külső vizsgabiztos értékeli, amely a hallgató oklevelére is rákerül.
TRAD
Ezen a tanfolyamon egy kötélhosszas, tradícionálisan, azaz passzív és aktív eszközökkel (ékekkel, SLCD-kel) biztosítható sziklamászóutak biztonságos mászásához szükséges tudásanyag elsajátítása a cél. A TRAD tanfolyam helyszíne olyan belföldi vagy külföldi mászóhely, ahol tradícionális vagy vegyes biztosítású egy kötélhosszas utak találhatóak. A tanfolyam javasolt időtartama 4 gyakorlati nap és 4×45 perc elméleti alkalom. A TRAD tanfolyam feltételezi és elvárja az azt megelőző tanfolyamok anyagának biztos ismeretét, meghatározott számú út előzetes megmászását, így az SZM1 és TRAD tanfolyamra egyazon évben nem jelentkezhet hallgató. Egy oktató legfeljebb 4 hallgató oktatásával foglalkozhat a TRAD tanfolyam keretén belül. A tanfolyam végén a hallgató teljesítményét az oktatója vagy igény esetén egy külső vizsgabiztos értékeli, amely a hallgató oklevelére is rákerül.
MAGASHEGYJÁRÓ 1 (MHJ1)
A tanfolyamon az alpesi csúcsok nyári megmászásához szükséges alapvető kötél- és biztosítástechnikákat sajátíthatjátok el. A modul a hegymászó szakirányhoz (SZM1 - SZM2 - Trad) képest kevesebb de az alpesi körülményekhez jobban illeszkedő technikai anyagot tartalmaz. Időtartama általában egy teljes hét, a helyszíne olyan nyári, alpesi környezet, ahol a csúcsok mászása objektív veszélyek nélkül, biztonságosan kivitelezhető. A tanfolyam javasolt időtartama teljesen kezdőknek 8 gyakorlati nap (64 óra) és 8×45 perc elméleti alkalom, ami legfeljebb 4 napra csökkenthető, ha a hallgató szintfelmérés során megfelelő előképzettségről tesz tanúbizonyságot.
KLETTERSTEIG TANFOLYAM (KST)
Vasalt utak (via ferrata, klettersteig) önálló mászásához szükséges tudást oktató kurzus. A tanfolyam során megismeritek a szükséges felszerelést, azok használatát, a klettersteig utak biztosításának speciális kérdéseit. A tanfolyam időtartamát az oktató határozza meg, helyszíne középhegységi, vasalt utakkal ellátott mászóhely. A tanfolyam javasolt időtartama teljesen kezdőknek 3 gyakorlati nap (24 óra) és 3×45 perc elméleti alkalom, ami legfeljebb 2 napra csökkenthető, ha a hallgató szintfelmérés során megfelelő előképzettségről tesz tanúbizonyságot.

 

 

A fenti tanfolyamok elvégzése után a hallgató az ALAP oktatási szintet lezárva egy magasabb, TECHNIKAI oktatási szint elkezdésére jogosult. A technikai szint oktatása egy szintfelmérő vizsgával indul.