Mászófelszerelés fertőtlenítése – mi a teendő?

A közösen, vagy mások által is használt tárgyak – így a mászófelszerelés is – járványügyi szempontból kiemelt kockázatot jelentenek. A COVID-19 pandémia kapcsán több helyen is felmerült a bérelt vagy közösen használt hegymászó felszerelések ( is pl. kötél, köztesek vagy bérelt felszerelés) fertőtlenítésének kérdése, a következőkben erre próbálunk választ adni.

Jelenlegi ismereteink szerint a COVID-19-fertőzés emberről emberre terjed, ugyanolyan mechanizmuson keresztül, mint a többi közönséges megfázás- vagy influenzavírus, azaz tüsszentéssel vagy szembe köhögéssel vagy a fertőzött beteg szekrécióival való érintkezés révén. Mivel a járványt egy vírus okozza, bennünket a vírus inaktiválására alkalmas módszerek hegymászó felszerelésre gyakorolt hatása érdekel.

A fertőtlenítésre használt módszerek lehetnek fizikaiak és kémiaiak. A fizikai fertőtlenítő eljárások jellemzően hőenergia közlésén (száraz- vagy nedveshő, vízgőz) vagy pedig nem ionizáló sugárzás (UV) alkalmazásán alapulnak.  A kémiai fertőtlenítő eljárások során valamely antimikrobiális hatású vegyületet (vagyok azok kombinációját) használjuk a mikrobák elpusztítására vagy inaktiválására.

A hegymászásban használatos kötelek, kötélgyűrűk, hevederek többnyire poliamid (nylon) vagy  ultranagy molekulatömegű polietilén (Dyneema, Spectra) vagy pedig ezekből kevert anyagúak. Az UV sugárzás roncsoló hatása mindkét műanyag esetében közismert (1), emiatt az UV sugárzáson alapuló fertőtlenítő eljárások nem használhatóak ilyen anyagú hegymászó felszerelések esetén. Másrészről a gyártói előírások (pl. (2)) általában tiltják a 30-70 Celsius feletti hőmérsékleten való alkalmazást is, így a magas hőmérsékletű fertőtlenítés sem járható út.

A kémiai fertőtlenítő anyagok lehetnek szerves vagy szervetlen vegyületek, amelyek kémhatásuk (savas, lúgos) és/vagy fehérjeroncsoló (denaturáló) hatásuk révén képesek a mikrobákat elpusztítani vagy hatástalanítani. A rendelkezésre álló összes kémiai fertőtlenítőszer bemutatása meghaladja ezen írás terjedelmét, mégis kiemelhető, a háztartásokban használt két leggyakoribb szer:

  • etil-alkohol (etanol)
  • hipo (nátrium-hipoklorit vizes oldata)

Az etanol a fertőtlenítő hatását a fehérjék denaturálása révén fejti ki, de csak akkor, ha az etanolkoncentráció a 70 térfogatszázalékot meghaladja. Jellemzően 96 V/V%-os etanol vízzel való hígításával kaphatunk 70 – 80 V/V% etanol oldatot, ami fertőtlenítésre jól használható. Hátránya, hogy drága és kellő mennyiségben, koncentrációban nehezen hozzáférhető .

A hipo egy régóta ismert olcsó és hatékony fertőtlenítő szer, melynek fő hatóanyaga a hipoklórossav (HOCl). A pontos mikrobaölő hatás mechanizmusa sokrétű és teljes egészében még nem feltárt. A háztartásokban a hipoklórossav nátrium sója, a nátrium-hipoklorit 5-7%-os oldatával találkozhatunk, amely ezen kívül még tartalmaz 0.5 – 2% nátrium-hidroxidot (NaOH).

Mindkét anyag használata tilos a Black Diamond varrott hevedereihez mellékelt használati útmutató szerint (2). A fertőtlenítést igénylő felszerelés esetén még tovább megy: ki kell dobni!

Érdekességképpen a Black Diamond QC laboratóriuma elvégzett egy kísérletsorozatot, melyben a gyakori háztartási szerek hatását vizsgálták varrott hevederekre (3). A hevederek 22 kN teherbírású nylon és Dyneema hevederek voltak. A vizsgált anyagok nagyjából a következők:

  • növény tápoldatok (3-4 féle)
  • ammónium-hidroxid tartalmú általános tisztító
  • ecetsav tartalmú tisztítószer (Heinze Vinegar)
  • sósav  tartalmú medence és akvárium felülettisztító szerek (Kem-Tek)
  • kénsav tartalmú tisztító szerek (Oxi-Clean, Woolite)
  • kénsav tartalmú akváriumi kémhatás szabályzó (Aquarium pH Lower)
  • nátrium-hipoklorit tartalmú hipo (Chlorox Regular)
  • aceton

A teszt során 30 percre beáztatták az anyagokat, majd 15 perc szárítás után tesztelték a teherbírásukat, szakadásig. Minden esetben 3 minta teherbírását átlagolták. Az így kapott eredmények alapján további tesztekre került sor azoknál a szereknél, ahol a legnagyobb mértékű teherbírás csökkentést tapasztalták. a szűkített listában a következő szerek szerepeltek:

Szer típusaDyneema,
teherbíráscsökkenés
%
Nylon
teherbíráscsökkenés
%
Akváriumi kémhatás szabályzó (kénsav)0%35%
Aceton17%7%
Hipo 3%9%
Kénsav tartalmú tisztítószerek1%9%
Medence és akvárium felülettisztító szerek (sósav)41%91%
Ecetsav tartalmú tisztítószerek20%13%

Mint várható volt, az erős szervetlen savak (sósav, kénsav) fejtették ki a legerősebb roncsoló hatást. A megismételt tesztnél 72 órára áztattak be varrott hevedereket és 24 óra száradás után vizsgálták a teherbírást, itt viszont már csak egy mintát teszteltek.

Szer típusaDyneema,
teherbíráscsökkenés
%
Nylon
teherbíráscsökkenés
%
Akváriumi kémhatás szabályzó (kénsav)19%92%
Aceton0%10%
Hipo 33%73%
Kénsav tartalmú tisztítószerek3%5%
Medence és akvárium felülettisztító szerek (sósav)36%97%
Ecetsav tartalmú tisztítószerek0%4%

Mint látható, a szervetlen savak mellett a háztartási hipó is jelentős roncsoló hatást fejt ki.

Végezetül a beülők kerültek sorra: a derékrészüket áztatták be 24 órára majd tesztelték a teherbírásukat.

Szer típusaTeherbíráscsökkenés
%
Akváriumi kémhatás szabályzó (kénsav)99%
Hipo 85%
Medence és akvárium felülettisztító szerek (sósav)53%

Konklúzió

A jelenlegi szituációban az a felelős magatartás, ha nem adunk és nem keresünk okot a felszerelésünk fertőtlenítésére. A Black Diamond által elvégzett kísérlet eredményei pedig arra utalnak, hogy jelenleg nincsen eseti vagy rendszeres használatra alkalmas, a felszerelés anyagát nem károsító kémiai fertőtlenítőszer a háztartások birtokában.

Továbbra is igaz, hogy a felszereléshez mellékelt használati útmutatás a mérvadó.

Forrás:

(1) https://www.blackdiamondequipment.com/en/qc-lab-gear-doesnt-last-forever–slings–quickdraws/qc-lab-gear-doesnt-last-forever–slings–quickdraws.html

(2) https://www.blackdiamondequipment.com/on/demandware.static/-/Sites-bdel/default/dw35d25b5b/files/MM5824_J_Runners%20and%20Dogbones_IS-WEB.pdf

(3) https://www.blackdiamondequipment.com/en_US/qc-lab-acid-harness.html

Posted in Hírek.

Vélemény, hozzászólás?