Mászófelszerelés fertőtlenítése – a Petzl közleménye

A COVID-19 járvány miatt – habár elvileg otthon kellene maradnunk – továbbra is érthető érdeklődés kíséri a hegymászó felszerelés fertőtlenítésének lehetőségeit.

Az előző cikkünkben bemutattuk az általánosan használt módszereket, a háztartásokban is elérhető vegyszereket. Arra megállapításra jutottunk, hogy egyelőre nincsen olyan, háztartásokban széleskörűen elérhető vegyszer aminek fertőtlenítő célú alkalmazása összhangban volna a gyártói ajánlásokkal. A téma kapcsán a Petzl is állást foglalt és az alábbiakban összefoglaljuk a közlemény tartalmát.

News – Petzl Recommendations for disinfecting your equipment – Petzl Other

Petzl Other. During the current COVID-19 crisis, many of you have sent us questions on how to disinfect your equipment. Here are the basics that you need to know.

Forrás: www.petzl.com/INT/en/Professional/News/2020-4-17/Recommendations-for-disinfecting-your-equipment

  • a Petzl hegymászófelszerelések (egyéni védőfelszerelés, PPE) tisztításakor mindig a gyártó által kiadott használati útmutatóban leírtak az irányadóak
  • a kémiai tisztítószerek roncsolják a felszerelés anyagát, az egyetlen tesztelt és ajánlott módszer a szappan és a víz
  • a COVID-19 vírus kórházi dekontaminációja vagy magas hőmérsékleten (>150 °Celsius) vagy alacsony hőmérsékleten (<100 °Celsius) ÉS hipó-oldat (NaOCl vizes oldata) használatával zajlik. Ezek közül a protokollok közül egyik sem használható a Petzl termékeinek fertőtlenítéséhez. A jelen dátumig egyetlen egészségügyi szakhatóság sem rendelkezik olyan hivatalos, megbízható fertőtlenítési protokollal, amely alacsony hőmérsékleten (<100 °Celsius) de hipó-oldat nélkül fejtené ki hatását.

Emiatt a Petzl az alábbiakat javasolja:

  • a felszerelést használatát követően tartsuk 72 órás karanténban
  • legfeljebb 65 °Celsius fokos szappanos vizes kézi mosást alkalmazzunk (Figyelem: ezen kivételesen magas hőmérséklet kizárólag a COVID-19 járvány ideje alatt elfogadott, minden más esetben a használati utasításban is leírt, 30 °Celsius fok alatti mosási hőmérséklet alkalmazandó.

A felszerelés szárítására a használati útmutatóban leírtak követendőek.

A fenti módszer  nagyban lecsökkenti a felszerelés használatán keresztüli fertőzés lehetőségét, de azt természetesen 100%-ban nem zárja ki. Egyéb, alacsony hőmérsékletű dekontaminációs protokollok,  információk tekintetében az adott ország helyi járványügyi előírásai mérvadóak.

Posted in Hírek.

Vélemény, hozzászólás?