Az MHSSZ és az MHOK közleménye az oktatási rendszer megújításáról

A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség, a Magyar Hegymászó Oktatói Kollégium (MHOK) 2021. november 22-i közgyűlésének döntését és az oktatásban mérvadó szakmai szervezetek (IFMGA, UIAA Mountaineering Committee) ajánlását alapul véve 

2022-től az “Alapfokú sziklamászó tanfolyam” nevű képzését kivezeti 

az MHSSZ által jövőben támogatott tanfolyami képzések közül.

Az “Alapfokú sziklamászó tanfolyam” helyét a fejlett alpesi országokban elterjedt modulrendszerű képzés váltja fel, követve a hegy- és sziklamászó sport, a hozzá kapcsolódó technika és felszerelések fejlődését. A modulrendszerű képzés felépítése lehetőséget ad az oktatott ismeretanyagok fókuszált elsajátítására, illetve a tanfolyamelemek közötti időszakban a megszerzett ismeretek elmélyítésére.

A modulrendszerű képzés összhangban van a hegymászósportok sokszínűségét definiáló Tiroli Deklarációval és könnyen integrálható az európai képzési rendszerekbe. A modulrendszerű képzés alapfokú tudást biztosító tanfolyamai a következők:

Sziklamászó 1 (SZM1)

Kizárólag egy kötélhosszas, fix, erős pontokból kialakított standdal ellátott (saját stand építését nem igénylő), nittekkel, korszerűen biztosított sziklamászó utak biztonságos mászásához szükséges ismeretek elsajátítása.

Sziklamászó 2 (SZM2)

Több kötélhosszas, középhegységi, fix, erős pontokból kialakított standokkal ellátott, korszerűen biztosított sziklamászó utak biztonságos mászásához szükséges ismeretek elsajátítása.

Tradícionális (Trad)

Egy vagy több kötélhosszas, középhegységi, saját köztespontok elhelyezésével és standok kiépítésével biztosítható sziklamászó utak biztonságos mászásához szükséges ismeretek elsajátítása. 

A teljesített régi típusú “Alapfokú sziklamászó tanfolyam” képzéseket az MHSSZ a modulrendszerű képzés Sziklamászó 1 (SZM1) tanfolyami szintjén tudja akkreditálni a jövőben.

Budapest 2022.02.08 

Posted in Hírek.

Vélemény, hozzászólás?