Gyakori kérdések az alapfokú modulrendszerű sziklamászó képzésről

Miről szól az SZM1 tanfolyam?

Az SZM1 tanfolyam célja egy kötélhosszas, fix, erős pontokból kialakított standdal ellátott (saját stand építését nem igénylő), nittekkel, korszerűen biztosított sziklamászó utak biztonságos mászásához szükséges ismeretek elsajátítása.

A tanfolyam minimum 6 gyakorlati napot és kétszer másfél óra elméletet tartalmaz

Miről szól az SZM2 tanfolyam?

Az SZM2 tanfolyam célja több kötélhosszas, középhegységi, fix, erős pontokból kialakított standokkal ellátott, korszerűen biztosított sziklamászó utak biztonságos mászásához szükséges ismeretek elsajátítása.

A tanfolyam minimum 4 gyakorlati napot és kétszer másfél óra elméletet tartalmaz

Miről szól a TRAD tanfolyam? 

A TRAD tanfolyam egy vagy több kötélhosszas, középhegységi, saját köztespontok elhelyezésével és standok kiépítésével biztosítható sziklamászó utak biztonságos mászásához szükséges ismeretek elsajátítása.

A tanfolyam minimum 4 gyakorlati napot és kétszer másfél óra elméletet tartalmaz

Miért volt szükség a régi alapfokú sziklamászó tanfolyam átalakítására?
  • A régi alapfokú tanfolyam tartalmát és tematikáját több, mint 20 éve dolgozták ki. Azóta csak kisebb tartalmi változtatások történtek.
  • Részben az utólagos bővítések miatt nehezen befogadható, nagy tananyagot fogott át, ennek következtében 8-10 napos tanfolyamok kerültek megszervezésre
  • A hegy- és sziklamászó sport, a hozzá kapcsolódó technika és felszerelések, valamint a biztosító elemek fejlődése következtében a mászók által könnyebben elérhetővé váltak magasabb nehézségi fokozatok, megváltoztak a sziklamászó felszerelések, megváltozott mászóutak kiépítési stílusa sok esetben megengedőbbek lettek.
  • A magyar mászóoktatás nagyon távol került, elmaradt az alpesi országok oktatói gyakorlatától, az új tanfolyamrendszer kialakítása célul tűzte ki a felzárkóztatást
  • Jelenleg is zajlik a magyar hegy és sziklamászó oktatás UIAA akkreditációja. A jelenlegi tanfolyamrendszer kialakítása során ennek megfelelően nagy figyelmet kaptak a nemzetközi jó példák, és azok átültetése a magyar oktatási gyakorlatba.
  • a tanfolyam keretében egyszerre ismerkedtek a tanulók az alapvető mászó mozgásokkal, a sziklamászó felszerelésekkel, helyes használatukkal, a biztosító lánc elemeinek működésével
  • Sok témát lefedni próbáló tanmenet következménye, hogy a tananyag egy része “ismertető” jellegű marad, idő hiányában nem lehetett megfelelően elmélyülni benne
  • Magyarország a hasonló adottságú országokhoz képest elmarad a nemzetközileg is jegyezhető mászóteljesítmények mennyiségében. Meggyőződésünk, hogy ennek oka részben a mászóképzésben keresendő.
A régi alapfokú sziklamászó tanfolyamon másztunk saját elhelyezésű köztessel (például ékek) váltott előlmászásban. Ez megfelel az SZM 2 és TRAD tanfolyamok teljesítésének? 

A új modulrendszer három alapszintű tanfolyamainak (SZM1, SZM2, TRAD) összevont formában, egyidejűleg történő teljesítésére nincsen mód. A tanfolyamok teljesítése között szükségesnek tartjuk a mászók önálló tapasztalatszerzését, melynek során gyakorlatban is rögzülnek a tanfolyamokon tanultak. A három közül egy éven belül maximum két tanfolyam elvégzése lehetséges. Ezzel is az önálló tapasztalatszerzésére próbáljuk biztosítani a szükséges időt. 

A három tanfolyam teljesítésének össz ideje minimum 14 gyakorlati nap és 9 órányi elméleti előadás, szemben a régi alapfokú sziklamászó tanfolyam kb 10 nap gyakorlatával. 

Régi alapfokú végzettségem van, milyen tanfolyamokra mehetek ezzel a végzettséggel?

A 2021. év december 31-ig teljesített “Alapfokú sziklamászó tanfolyam” képzéseket az MHSSZ a modulrendszerű képzés “Sziklamászó 1 (SZM1)” tanfolyami szintjén tudja akkreditálni. 

A régi alapfokú végzettség a következő tanfolyamokon való részvételre jogosít fel:

  • SZM2
  • TRAD,
  • MHJ 
  • Téli alpesi

Ugyanakkor nem ad elegendő tudást a nyári alpesi tanfolyamra jelentkezéshez, tekintettel arra, hogy ott a többkötélhosszas mászás, valamint a saját elhelyezésű köztesek használatának készségszintű ismerete szükséges a nyári alpesi tanfolyam tananyagának elsajátításához.

Kik oktathatnak hegy és sziklamászó tanfolyamokon? 

Az MHSSZ által elfogadott tanfolyamokon az MHOK tagjai oktathatnak. 

Az hegymászó sportoktató végzettséggel  rendelkező oktatók a következő tanfolyamokon oktathatnak: 

SZM1, SZM2, TRAD

A hegymászó sportedző végzettséggel rendelkező oktatók minden MHOK által akkreditált tanfolyamon oktathatnak.

A sportmászó edző végzettséggel rendelkező oktatók SZM1 tanfolyamon oktathatnak. 

Posted in Hírek.

Vélemény, hozzászólás?