“A hegyisportok veszélyesek.”

Bárkit, még a legtapasztaltabb hegymászót is érhet baleset, amely akár egy kellemes középhegységi sziklamászás közben is bekövetkezhet. Elég egy bokaficam, vagy egy fájdalmas rándulás és a sérült máris segítségre szorul, önerejéből képtelen eljutni a legközelebbi elsősegélynyújtó helyig. A hegyisportok helyszínéül szolgáló alakzatok (csúcsok, falak, sziklák) jellemzően nehéz megközelíthetősége miatt a sérült ellátása és kórházba szállítása legtöbbször csak sok ember és komoly technika (helikopter, csörlő, longline) együttes alkalmazásával lehetséges.

A hegyisportok népszerűsége miatt óhatatlanul megnövekedett a balesetek száma is, ami sajnos ahhoz vezetett, hogy ma már az alpesi országokban  – de akár a Tátrában is – a kezdeti “ingyenes” hegyimentés ma már nem ingyenes. Magyarországon hasonlóan alakult a helyzet: hegyek ugyan nincsenek viszont fontos tudni, hogy

a magyarországi biztosítotti jogviszony szerint az extrém sport közben elszenvedett sérülések ellátását és kezelését nem támogatja a TB.

Egy helikopteres mentés költségei millió forintos nagyságrendűek és ez csak a kórházig szóló “jegy”, az azt követő speciális ellátásért is fizetni kell. Az MHOK ezért hangsúlyozza, hogy mindenki, aki hegyisportokat űz, kössön biztosítást:

  • belföldre: extrémsport biztosítás valamelyik magyarországi biztosítónál
  • külföldre: OeAV tagegyesületbe való belépéssel

 

Felhívjuk a figyelmeteket arra, hogy az Európai Unió tagállamaiban a hazai TB biztosításunk meglétét és érvényességét az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltásával és felmutatásával tudjuk igazolni. Ennek hiányában a fogadó egészségügyi intézmény jóindulatára vagyunk bízva:  a költségek megtérítését kérhetik előre vagy utólag de akár meg is tagadhatják az ellátást. Az OeAV biztosításunk is csak ezen kártya meglétével együtt érvényes!

A 4 évig érvényes kártya kiváltása bármelyik Kormányablakban, Okmányirodában ingyenes és ideális esetben pár perc alatt megvan –

 

ne mulasszuk el kiváltani!