Hogyan válasszak oktatót?

A magyarországi hegymászó oktatást az MHOK felügyeli, amely az MHSSz oktatással foglalkozó tagszervezete. Az MHOK oktatói az Országos Képzési Jegyzékben előírt szakképesítéssel rendelkező államilag elismert hegymászó edzők és oktatók, akik a tanulmányaikat Testnevelési Egyetemen végezték. Tanulmányaikat megelőzően a magyarországi hegymászó tanfolyamok összes lépcsőjét elvégezték, majd hegymászó múltjuk, teljesítményeik alapján nyertek felvételt a Testnevelési Egyetemen zajló képzésre.  Sokan közülük részt vettek a francia ENSA speciális tanfolyamain is.

Az MHSSz és az MHOK fontosnak tartja leszögezni, hogy egységes tanfolyami oklevelet kizárólag OKJ-s bizonyítvánnyal rendelkező hegymászó edzők és oktatók hallgatói számára tud kibocsátani. Ezen oklevél nélkül a modulrendszer tanfolyamaiba való későbbi csatlakozás nem lehetséges.

Ezért azt javasoljuk, hogy a tanfolyamra való jelentkezés előtt informálódjatok a leendő oktatótok szakmai előéletéről és képzettségi szintjéről. Kérdéses esetben nyugodtan érdeklődjetek nálunk, ezen az űrlapon!

Hogyan válasszak tanfolyamot?

Szikla- és hegymászó tanfolyamokat Magyarországon a hegymászóklubok, a mesterséges mászófalak (műfalai) üzemeltetői illetve egyéb, túraszervezéssel foglalkozó cégek szerveznek. A hatékony központi szabályozás hiánya miatt minden esetben célszerű meggyőződni, hogy a leendő oktatód megfelelő képzettségű-e (rendelkezik-e OKJ-s bizonyítvánnyal) továbbá jogosult-e az adott tanfolyami modul oktatására. Ezzel elkerülhetővé válik, hogy “kontár” vagy “önjelölt” oktató tanfolyamát végezd el, aki az MHSSz és az MHOK által el nem ismert “bizonyítványt” vagy “oklevelet” ad kezetekbe, amivel utána semmire sem mentek.

Sajnos igen gyakori jelenség, hogy egyes “oktatók” anyagi megfontolásból az optimális tanfolyami létszám felett oktatnak egy adott tanfolyamon. Minél több ember vesz részt a tanfolyamon, annál kevesebb idő jut egy hallgatóra, azaz rád! Ez alól az ún. “segédoktató” jelenléte sem jelent kivételt. Az optimális hallgató/oktató arányról a tanfolyamok rövid leírásában olvashattok. Amennyiben a létszámban ettől eltérést tapasztaltok, nyugodtan kérdezzétek meg az oktatót és ha nem kaptok megnyugtató választ, írjatok az MHOK-nak!

Milyen felszerelésre lesz szükségem?

Az induló tanfolyami felszerelést sok esetben a szervező biztosítja, de ha nem, akkor a következőkre biztosan szükséged lesz:

  • személyenként:  hegymászó beülő, hegymászó sisak, mászócipő, magnéziazsák, biztosító eszköz, HMS karabíner, 3-4 db csavaros karabíner
  • kötélpartinként: 60 méteres egészkötél, 5-10 db köztes, 1-2 db 60 cm hosszú varrott heveder
  • klettersteig esetén a klettersteig felszerelés

Mennyi idő múlva lesz belőlem sziklamászó?

Inkább lehet mint lesz! Az alaptanfolyamok elvégzése jó alapot nyújt ugyan, de a gyakorlatot semmi nem pótolhatja. Minél többet másztok, minél többet gyakoroltok, annál hamarabb válnak rutinná a mozdulatok, annál gördülékenyebb lesz az eszközök kezelése. Gyakori hiba, hogy a kezdő mászók kizárólag a pusztán mászótechnikai nehézségre fókuszálnak (“minél nehezebbet mászni”), miközben az eszközök kezelése bizonytalan, lassú, a mozgáskoordináció és a mászótechnika csiszolatlan, az ön- és társbiztosítás életveszélyes. Az MHOK azt javasolja, hogy az első 1-2 évben a stabil alapokat rakjátok le, a nehéz mászások, a felsőbb fokozatok úgyis jönnek majd maguktól.

Mennyi idő múlva lehet belőlem hegymászó?

Ez a céljaidtól is függ, hiszen más tudás kell a magashegyek meghódításához és más például az alpesi sziklafalak átmászásához. A hegyekben nehéz hátizsákkal kell sokat gyalogolni, esetenként rossz időjárási és látási viszonyok között. Ha ez még mászással is kiegészül, akkor meg kell szoknod a törős kőzetet, a rossz vagy nem létező biztosítást, a nagy falmagasságot, a bonyolult és sokszor biztosítathatlan lejöveteli utakat, a magatokra utaltság pszichés terheit. Ökölszabály, hogy a jó hegymászó jó sziklamászó is egyben, ami nem szükségszerűen magas technikai fokozatot jelent, hanem olyan sziklamászó tudást, sziklabiztonságot, ami rosszul biztosított, törős szakaszok gyors teljesítéséhez szükséges, hátizsákkal a háton. Nyilvánvaló tehát, hogy ezen mentális és fizikai képességeket az első 1-2 évben nem lehet megszerezni.

Egyéb kérdésem van! Hol kaphatok rá választ?

Ezen az űrlapon küldd be és megválaszoljuk!