A technikai szint tanfolyamai

A technikai szint tanfolyamaira azok a hallgatók jelentkezhetnek, akik sikerrel végezték az irányuknak megfelelő alaptanfolyamo(ka)t. Ez a magashegyjárók esetében az MHJ1, hegymászók esetében pedig az SZM1, SZM2 és a Trad tanfolyamok meglétét feltételezi. A hegymászók számára a javasolt első technikai tanfolyam a ANy (alpesi nyári) de a hallgató dönthet úgy is, hogy előbb a GJ (gleccserjáró) tanfolyammal kezd. Magyashegyjárók esetén az első technikai tanfolyam az MHJ2 (magashegyjáró 2). A gleccserjáró tanfolyamot a LI (lavinaismereti) tanfolyam követi, majd a legvégén az AT (alpesi téli) tanfolyam zárja a technikai szintet. A technikai szint öt tanfolyamból áll.

 

MAGASHEGYJÁRÓ 2 (MHJ2)
A tanfolyamon hosszú, helyenként klasszikus biztosítást igénylő, magashegyi túrákon elsajátítjátok a magashegyi mászáshoz szükséges túraszervezési, technikai és veszélymenedzsment ismereteket. A tanfolyamhoz az alap oktatási szint magashegyjáró ismeretanyagának megléte kötelező, korrepetálásra a helyszínen nincsen mód. A tanfolyam időtartama 6 nap egyhuzamban, helyszíne 1500 méter tengerszint feletti magasságot meghaladó magashegyi környezet.
ALPESI TÉLI (AT)
A tanfolyamon a téli hegyekben való biztonságos mozgáshoz és  téli alpesi hegymászáshoz szükséges technikai alapokat ismeritek meg. A tanfolyam időtartama egy teljes hét, téli, alpesi körülmények között.
LAVINAISMERETI (LI)
A tanfolyamon a lavinaveszély felismeréséhez és a lavinabalesetek elkerüléséhez szükséges tudásanyag elsajátítása a cél. A tanfolyamon elméleti és gyakorlati oktatás zajlik, téli körülmények között. A tanfolyam időtartamát az oktató határozza meg, helyszíne olyan, jellemzően magashegyi terep, ahol a lavinaaktivitás jellemzői megfigyelhetőek.
GLECCSERJÁRÓ (GJ)
A tanfolyam célja a biztonságos gleccsertúrázás technikájának elsajátítása. A tanfolyam nyáron, alpesi körülmények között, fedetlen és fedett gleccseren folyik. A tanfolyam időtartama minimálisan 4 gyakorlati nap.
ALPESI NYÁRI (ANy)
A tanfolyamon több kötélhosszas, tradícionálisan biztosítható alpesi utakon mászva elsajátítjátok az alpesi hegymászáshoz szükséges túraszervezési, technikai és veszélymenedzsment ismereteket. A tanfolyamhoz az ALAP oktatási szint teljes ismeretanyagának megléte kötelező, korrepetálásra a helyszínen nincsen mód. A tanfolyam időtartama 6 nap egyhuzamban, helyszíne 1500 méter tengerszint feletti magasságot meghaladó alpesi mászóhely.